Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mozgásos feladat.

Főoldal » Általános iskola » Matematika
3167
Két tevekaraván egyszerre elindul egymással szemben a sivatagi útvonal két végéről, és az útvonal közepétől 6-km-re találkozik. Milyen széles a sivatag, ha az egyik 10 h, a másik 15 h alatt tenné meg a teljes utat?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Amikor szembe mennek egymással, az egyik megtett `s/2`-6 km-t, a másik `s/2`+6 km-t t idő alatt.

Az egyik sebessége: `v_1`=`(s/2-6)/t`, a másiké `v_2`=`(s/2+6)/t`.

Az egyik sebessége (az elsőé, a lassabbé): `v_1`=`s/15`, a másiké: `v_2`=`s/10`

A sebességek aránya:

`v_2/v_1`=`15/10`= `((s/2+6)/t)/((s/2-6)/t`=`(s/2+6)/(s/2-6)`
s-re megoldva:

s=60

Az teljes út 60 km.

Ellenőrzés:

Az egyik 10 óra alatt teszi meg, az 6 `(km)/h` sebességű, a másik 15 óra alatt, az 4 `(km)/h` sebességű.
Találkoznak: 24 km-nél, az a másiknak 36 km, az egyik 6 óra alatt tette meg, a másik is 6 óra alatt.
Módosítva: 7 éve
0