Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika feladatok

Főoldal » Középiskola » Fizika
951
Egy fizikás segítségét szeretném kérni ezeknek a feladatoknak a megoldásában. Előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fisíca segitseg
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
1. Amplitúdó `U_{max}=282`, effektív érték `U_{RMS}=282/sqrt(2)~~200`, körfrekvencia `omega=754`, frekvencia `f=754/(2 pi)~~120`, kezdőfázis `varphi=0`. A mértékegységek elhagyása nem hiba a részemről, hanem egy passzív-agresszív kritika a feladat írójának, ugyanis abban sem esik szó mértékegységekről. :)


2. Mozgási indukció: `U=Blv=0.05*0.8*5=0.2\text{mV}`


3. Letranszformálunk, tehát a feszültség a primer oldalon nagyobb, az áram pedig a szekunder oldalon. Tehát `I_1=I_2*1500/25000=0.12\text{A}`.


4. Induktív reaktancia: `X_L=omega L=2 pi f L``=``2*pi*100*0.2~~126 Omega`


5. https://hu.wikipedia.org/wiki/Elektrom%C3%A1gneses_indukci%C3%B3#Mozg%C3%A1si_indukci%C3%B3


+1:
Induktív reaktancia: `X_L=omega L=2*pi*50*0.3~~94.25 Omega`

Kapacitív reaktancia: `X_C=-1/(omega C)=-1/(2*pi*50*10^-5)~~-318.31 Omega`

Eredő reaktanca: `X=94.25-318.31~~-224.06 Omega`

Az impedancia abszolút értéke: `Z=sqrt(R^2+X^2)~~sqrt(15^2+224.06^2)~~224.56 Omega`

Az impedancia szöge: `varphi=arctan (X/R)~~arctan(-224.06/15)~~-86.17°`

A teljesítménytényező: `cos varphi~~cos (-86.17°)~~0.067`

Effektív áram: `I_{eff}=U_{eff}/Z~~230/224.56~~1.02\text{A}`

Hatásos munkavégzés csak a tisztán rezisztív tagon van: `W=Pt``=``I_{eff}^2R t``=``1.02^2*15*5*60\text{J}``~~``4.7\text{kJ}`

Vagy máshogy: `W=Pt=U_{eff}*I_{eff}*cos varphi *t`
Módosítva: 7 éve
0