Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek Segítsetek holnapra!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
972
Egy 12 méter széles, téglalap alakú kert egyik sarkában egy kerti csap található. Egy 25,5 méteres locsolócső pontosan átér a kert legtávolabbi sarkába.

a) Mekkora a kert területe?
b) A kert köré kerítést szeretnénk építeni. Mennyi dróthálót kell vásárolnunk a kerítéshez, ha 3 méter széles bejárati kaput már elkészítettük?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Megrajzolod a téglalapot, az átlóját. Az egyik oldal 12 méter, az átló 25,5 méter.

A másik oldalát kiszámíthatjuk: `b=root(2)((25.5)^2-12^2))`= 22,5 méter a másik oldala a téglalapnak.
A kert területe: T=a*b=12*22,5= 270 m²

b, A drótháló mennyisége a kerület, és ebből le kell vonni a bejárati kaput, hiszen az már készen van.

K=2*(a+b)=69 méter (-3=66 méter)

66 méter dróthálót kell venni.
0