Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Általános iskola » Fizika
629
R1= 46 Ω
R2= 46 Ω
R3=46 Ω
U=120V
Párhuzamosan sorosan kötjük rajzzal
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

2
A soros kapcsolásban az egész áramkörben azonos nagyságú az áramerősség. Ohm törvénye alapján felírhatod, hogy `R=U/I \Rightarrow R*I=U`
Mivel soros kapcsolásban a három ellenállás között megoszlik a felszültség, felírhatod azt is, hogy `U_1+U_2+U_3=U`

Ennek a háromnak a kombinálásával felírhatod, hogy
`R_1*I+R_2*I+R_3*I=U`
`(R_1+R_2+R_3)*I=U`
`I=U/(R_1+R_2+R_3)=U/(R+R+R)=U/(3R)=120/138=0.8696\ A`

Az első egyenlőségből kiszámolhatod az adott ellenállásokra jutó feszültségeket is.
`R_1*I+R_2*I+R_3*I=U`
`R*I+R*I+R*I=U`
`3R*I=U`
`R*I=U/3`
Mivel minden ellenállás ugyanakkora, mindegyikre ugyanakkora feszültség jut, ami 3 ellenállás esetén a teljes feszültség `1/3`-a. Ez `40\ V`
(Ha nem egyenlők az ellenállások, akkor az ellenállások nagyságával arányosan osztódna a feszültség, mivel `U/R=I`, és soros kapcsolásban az áramerősség állandó)


Párhuzamos kapcsolásnál kicsit más a helyzet. Itt az áramerősség fog osztódni és a feszültség lesz állandó. Itt ezért az írható fel az ellenállásokra, hogy `R*I=U` (ahol ugye `U` állandó), tehát a kettő fordítottan arányos lenne. De mivel az ellenállások megint ugyanakkorák, ugyanannyi lesz az áramerősség is az összesen.
`I=U/R=120/46=2.6087\ A`
Módosítva: 7 éve
1

Nem tudtam, hogy nem lehet utólag rajzot hozzáadni :/
1