Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gázelegyek

Főoldal » Középiskola » Kémia
551
181-185
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Gázelegyek
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
182.

1 `m^3` normálállapotú levegő:

n=`(pV)/(RT)`= 44,6 mol

50 mol%-os a keverék, fele ilyen, fele olyan, tehát ugyanennyi mol oxigént rakunk hozzá. Azt kell kiszámolni, hogy ez hány `dm^3`.

V=`(nRT)/p`= `(44.6*8.314*288)/(10^5)`= 1,069 `m^3`= 1069 `dm^3`

183.

Sűrűségből moláris tömeget számolunk:

M=`(rho*R*T)/p`= 31,36 `g/(mol)`

Kiszámoljuk, hány mol a levegő mennyisége:

n=`(pV)/(RT)`= 44,64 mol

A levegő moláris tömege: 29 `g/(mol)`
Az oxigén moláris tömege: 32 `g/(mol)`

A tömegek összeadódnak, az oxigén mólszáma az ismeretlen.

`x*32`+`29*44.64`= (x+44.64)*31.78

x= 564 mol

Ennek a térfogata:

`V_(O_2)`= `(n*R*T)/p`= 2,67 `m^3` =2670 `dm^3`

A gázelegy összetétele (pl mol%-ban):

`564/608.64*100`= 92,76 mol% az oxigén, 7,24 mol% a levegő.

0