Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Két gázelegyes kémia feladat

Főoldal » Középiskola » Kémia
471
179-180as feladat
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Gázelegy
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
179.

A kevert gáz sűrűségéből kiszámoljuk a moláris tömeget:

M=`(rho*R*T)/p`=`(1,6*8,314*273)/(10^5)`= 36,31 g/mol
Ebből lehet következtetni az összetételre.
(`M_(O_2)`=32 `g/(mol)`, `M_(CO_2)`= 44 `g/(mol)`)

Kiszámoljuk a szén-dioxid mennyiségét.
n=`(pV)/(RT)`= 44,62 mol

x mol az oxigén mennyisége

Ekkor felírhatjuk az egyenletet:

`x*32`+`44.62*44`= `(x+44.62)*36.31 `

x=79,61 mol

Ez az oxigén mennyisége. Ennek térfogata:

`V=(nRT)/p`= 79.61*8.314*283/1519000=0,123 `m^3`= 123 `dm^3`

180.
Először kiszámoljuk a levegő mennyiségét:

Az elegyben a mólok aránya:

`n_1/n_2`=`(p_1*V_1)/(p_2*V_2)`= `(10*50)/(5*150)`=`2/3`

A moltörtek: `x_(levegő)`=`2/5` `x_(metán)`= `3/5`.

Az össznyomást kiszámolhatjuk a moltörtek ismeretében:

`p_1*V_1` + `p_2*V_2`= `p_(össz)*V_(össz)`

ebből `p_(össz)`= 83,3 kPa

A parciális nyomás az a nyomás, amit akkor fejtene ki a gáz, ha egyedül töltené be a teret. Ez a moltört és az össznyomás szorzata.

`p_(levegő)`= 83,3*`2/5`= 33.3 kPa

`p_(metán)`= 83,3*`3/5`= 50 kPa
0