Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Százalékszámítás. 5 feladat

Főoldal » Általános iskola » Matematika
864
1. Az egyik testvérnek 44százalékkal, azaz 22 db-val kevesebb diója van, mint a másiknak. Hány diót oszthattak szét a testvérek, mennyi volt nekik külön-külön?

2. Az osztálykirándulás költségének 48százalékát 26040 Ft-ot az autóbuszért kellett fizetni. Mennyi volt a teljes költség? Hány Ft jutott az egyéb költségekre?

3. Árleszállításkor30 százalékos engedménnyel 357,70 Ft-ot fizettünk egy játékért. Mennyi volt a játék eredeti ára?

4. Egy számból elvettük a 10százalékát, majd a maradék 20 százalékát, végül ezen maradék 20százalékát, így 27-et kaptunk. Melyik ez a szám?

5. Számítsuk ki azt a számot, amelynek a 72százaléka 134,28!

Előre is köszönöm a válaszokat! Sajnos nem értem a matekot, még ezek is gondot okoznak. :(
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
1)
Legyen az egyik testvér dióinak szám `x`!
Ennek a a `44%`-a a különbség a `22 db`. `x*44%=22 => x=22/(44%) => x=50`.
Így a másik testvérnél `28 db` dió van. Összesen: `78 db` diójuk van
2)
Az összköltség legyen `x`!
Akkor az autóbusz-bérlés: `x*48%=26040 Ft => x=(26040 Ft)/(48%) => x=54250 Ft`
Így a maradék költségekre `54250 Ft-26040 Ft=28210 Ft`
3)
Legyen az eredeti ár `x`!
Árleszállítás után: `x-x*30%=357.70 Ft => x*(100%-30%)=357.70 Ft => x=(357.70Ft)/(70%) => x=511 Ft`.
4)
Legyen a szám: `x`!
első lépés: `x-x*10%=x*(1-10%)=x*90%`
második lépés: `90%*x-90%*x*20%=90%*x(1-20%)=90%*x*80%=72%*x`
harmadik lépés: `72%*x-72%*x*20%=72%*x(1-20%)=72%*x*80%=57.6%*x => 57.6%*x=27 => x=46,875`.
Ez ellenőrzést rád bíznám!
5)
Legyen a keresett szám: `x`
Akkor az egyenletünk: `x*72%=134.28 => x=134.28/(72%) => x=186.5`.
Módosítva: 7 éve
0