Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sokszög területe

Főoldal » Középiskola » Matematika
2918
Egy szabályos tízszög területe 100cm2. Mekkora a tízszög köré írható kör sugara?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
huh, remélem jól számoltam.
röviden: r=5,8332 cm
10 szög, szóval 10 kisebb háromszögre osztható.
360/10= 36°
tg18= x / ma
ma*tg18 = x
(és ugye 2x = a )
felhasználod azt, hogy a háromszög területe: a*ma/2
így
2(ma*tg18)*ma/2 = 10
ma2 * tg18 = 10
ma=5,5477 cm
ezután kiszámolod r értékét is.
r=ma/cos18
r=5,8332 cm

a rajz elég csúnya lett, remélem azért érthető...
0