Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek Holnapra kellene segítsetek!!!!!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1646
A gyerekek deltoid alakú sárkányt készítenek, melynek két átlója egy 60cm és egy 42cm hosszú nádszál. Arövidebb átló harmadolja a hosszabbat. A nád végeit egy vékony huzallal kötik össze. Milyen hosszú ennek a huzalnak a hossza, ha a kötésekre plusz 18 cm-t fognak elhasználni?




Egy téglalap alakú telek egyik oldalának hossza 28 méter, a két szemközti csúcsának a távolsága pedig 53 méter. Mekkora a telek kerülete, illetve területe?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Első feladatban a deltoid kerületére kíváncsi. Ábra mellékelve. Lesz ott 2-2 derékszögű háromszög, Melyeknek ismerjük a befogóit.
A deltoid egyik oldala: a=`root(2)(20²+21²)`
A deltoid másik oldala: b= `root(2)(40²+21²)`
A deltoid kerülete: K=2a+2b
Ehhez még hozzá kell adni 18 cm-t, az lesz a végeredmény.

2. feladat:
A keletkező derékszögű háromszögben az átfogó c=53 méter, az egyik befogó a=28 méter.
A másik oldala a téglalapnak: b=`root(2)(53²-28²)=45 méter
A Kerülete: K=`2*(a+b)`= 146 m
A területe: T= `a*b`= 1260 m²
0