Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gyár épület területe

Főoldal » Középiskola » Matematika
495
Levezetést szeretnék kérni.
A megoldás: 10 m; 20 m.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Legyen a téglalap két oldala `a` és `b`! A feladat szerint három oldal bekerítéséhez 40 méter kerítés kell: `a+2b=40`. Ezen feltétel mellett kell maximalizálnunk a téglalap területét, vagyis a `T=ab` szorzatot.

A megadott feltételből fejezzük ki az egyik oldalt:

`a=40-2b`

Helyettesítsük ezt be a terület képletébe:

`T=ab=(40-2b)*b=40b-2b^2`

A kérdés, hogy `b` mely értéke mellett lesz ez maximális. Ha már tanultál deriválni, akkor a `(dT)/(db)=0` egyenlet megoldásával is megkaphatod az eredményt, én most viszont inkább teljes négyzetté alakítom a terület kifejezését:

`T=40b-2b^2``=``-2(b^2-20b)``=``-2((b-10)^2-100)``=``-2(b-10)^2+200`

Mivel a négyzetes tag nem tud nullánál kisebb lenni, azonnal látszik, hogy a kifejezés maximuma `b=10`-nél van. Ekkor `a=40-2b=20` és `T=200`.

Tehát az oldalakat 10 és 20 méteresre célszerű választani, ekkor lesz a terület a maximális 200 négyzetméter.
0