Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ebben az integrálásban tudtok segíteni?

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
554
Ebben az integrálásban tudtok segíteni?

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Legyen `z = ln x`
Ezt fogjuk behelyettesíteni.

`(dz)/(dx)=1/x`
ezért átszorozgatva ez lesz:
`x·dz = dx`

Vagyis `dx` helyébe írd be ezt, `ln x` helyébe meg `z`-t:
`int sqrt(z)/x · x·dz`
A két `x` kiejti egymást:
`int sqrt(z)\ dz`
Ez ugye megy? A végén vissza kell térni `x`-re.

---
EDIT: Onnan jött az ötlet, mert ott volt egy valamilyen függvényben (most éppen négyzetgyök, de bármi más is lehetne) az `ln x` kifejezés meg az `ln x` deriváltja, vagyis az `x`-szel osztás is. Ha ilyet látsz, hogy ott a kifejezés és a deriváltja is, ott érdemes változót bevezetni a kifejezésre.
Módosítva: 7 éve
0