Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítség kérés

Főoldal » Középiskola » Matematika
500
Segítenétek levezetni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
Már csak a 3. és a 4. feladat szükséges és teljes a megoldás.
0

4. Mindkét halmaz elemszáma végtelen. A két halmaz számossága egyenlő, mert
A: {x²}
B: {4x}

Az A halmazban levő 625 a 25-höz tartozik, mert 25²=625, akkor `B_25`= 4*25=100
A B halmazban levő 1000 a 250.elemhez tartozik, mert 250*4=1000. Ekkor `A_250` = 250²= 62.500
Módosítva: 7 éve
0

3)
Ez a `ρ` reláció azt jelenti, hogy egy `(a,b)` számpáros akkor van `ρ` relációban, ha `a > b`.

Például: `(40,20), (21,20), (28,22)` stb relációban vannak, mert igaz, hogy 40 > 20 stb.
De `(20,20), (20, 40), (22, 28)` stb. nincsenek relációban, mert nem igaz, hogy 20 > 20 stb.

- `bb"Reflexív"` akkor, ha minden `a` szám relációban van magával: `a\ ρ\ a`. Ez most `bb"nem igaz"`, mert `a > a` nem teljesül.
- `bb"Szimmetrikus"` akkor, ha oda-vissza fennáll a reláció, tehát ha `a\ ρ\ b`, akkor `b\ ρ\ a` is. Ez most `bb"nem igaz"`, mert `a > b` esetén `b > a` nem teljesül.
- `bb"Tranzitív"` akkor, ha "láncban" tovább megy a reláció, vagyis ha `a\ ρ\ b`, és `b\ ρ\ c`, akkor `a\ ρ\ c` is. Ez `bb"igaz"`, mert ha `a > b` és `b > c`, akkor `a > c` is igaz.
0