Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hatarertek szamolas

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
591
Valaki a mellekelt hatarertek szamitast kis magyarazattal meg tudna oldani nekem? (l'hospital szabaly nelkul)
Nagyon megkoszonnem!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
határérték, Tangens
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

3
Legyen `y=x/2`, ekkor ez a határérték kell:
`lim_(y→π^-/2)(siny/cosy)=lim_(y→π^-/2)(1/cosy)`
A számlálóban simán lehetett behelyettesíteni `y=π/2`-t, és `"sin" π/2=1`.
`cosy` 0-hoz tart, és `cosy > 0` ha `0 < y < π/2`, ezért +∞ a határérték.

Ábrát nem tudom, mit kellene készíteni...
Az is lehet, hogy a definícióval kellene a határértéket meghatározni?
1

Tessék egy ábra :D
1

Arról nem is beszélve, hogy itt a L'Hospital-szabály nem használható, mivel a határérték nem 0/0 vagy ∞/∞ alakú.
1