Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

PH számítás

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
965
Mekkora a 2 mol/dm3 koncentrációjú hangyasav pH-ja? (gyenge sav; Kd= 1,77*10(-14))
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
`c=2(mol)/(dm^3)`
`K="1,77"·10^(-14)`
Gyenge sav:
`K=([H^+])^2/(c-[H^+])`
`"1,77"·10^(-14)=x^2/(2-x)`
Ebből a másodfokú egyenletből fejezd ki `x`-et (persze csak a pozitív gyök lesz a jó), ami a `[H^+]` koncentráció. Annak a negatív logaritmusa a pH:
`pH=-1·lg\ [H^+]`
1