Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítség!!! (Sürgős)

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
605
Megtudná oldani ezt valaki és részletezné a megoldást ?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
Az ellenállás impedanciája `R`, a kondenzátoré pedig `-j1/(ωC)`. A sorosan kapcsolt hálózaté:
`Z=R-j1/(ωC)`
Ennek érdekes az abszolút értéke és a szöge is:
`|Z|=sqrt(R^2+1/(ωC)^2)`
`φ=arc\ tg\ (-1)/(R·ωC)`
Az áram erősségét az `|Z|` határozza meg (látszólagos ellenállás), a szögét pedig a `φ`.

Ha `ω` nagyon kicsi, akkor a látszólagos ellenállás nagy, az áramerősség gyakorlatilag 0.
Ha `ω` nagyon nagy, akkor a látszólagos ellenállás gyakorlatilag megegyezik `R`-rel (a kondenzátor impedanciája közel nulla), az áramerősség pedig nagyjából `U/R`.
0