Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok lenne 4 kérdésem

Főoldal » Középiskola » Matematika
615
Az első:
Csatorna karbantartási munkája során azt tapasztalja, hogy egy 300 m-es szakaszon nem megfelelő a csatorna átöblítése, így csatornaiszap rakódott az aljára. Mérés után megállapítható, hogy a csatornaiszap vastagsága 4 cm, a cső átmérője 250 mm. Számolja ki, hány m3 iszap rakódott le!

második:
Mekkora annak a kútgyűrűnek az önsúlya, amelynek a belső átmérője 6 m, a vastagsága 2 m és a magassága 1,3 m, valamint a sűrűsége 2050 kg/m3?

harmadik:
Mekkora annak az acél zártszelvénynek az önsúlya, amelynek oldalhossza 14 cm és a magassága is 14 cm, az oldala 15 m? Vastagsága 4 mm. A sűrűsége 8000 kg/m3. (A zártszelvény egy belül üreges hasáb.)

negyedik:
A burkolni kívánt út hossza 5 km. Az út szélessége 10 m. A burkolóelemek oldalhossza 20 cm és hatszög formájúak. Hány db burkolóelemre van szükség?

Ha kérhetném szájba rágósan leírnátok, előre is köszönöm a segítséget
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
Az elsőt kiszámolgattam:
(Remélem, nincs elszámolva)
1

Szia! Itt a negyedikre a válasz:
Először is kiszámoljuk az út területét, ami 10m x 5000m = 50000 m
Utána kiszámoljuk 1 db burkolókő területét, ami a hatszög terület képlete alapján 3/2 x 20² x √3 = 1039,2305 cm² = 0,10392305 m²
Innen pedig már csak el kell osztani az út területét a hatszög területével, vagyis 50000/0,10392305 = 481125 db
0

Az első és a második szájbarágósan, számok nélkül:

1. Az ábrán látható, hogy miről van szó, a körszeletnek a területe érdekel minket. Ezt ki tudjuk számolni a körcikk területe - a háromszög területe.
A körcikk területéhez szükségünk van az egyenlő szárú háromszög szárai által bezárt szögre, ez az a szög, ami a kör középpontjánál van. Ebben a háromszögben a magasság kettévágja a háromszöget egy-egy derékszögű háromszögre, melyben ismerjük a magasságot (az a sugárból kivonva az iszap magasságát), a derékszögű háromszög átfogója pedig a kör sugara. Ha tanultál már szögfüggvényt, akkor ki tudod számolni a magasság és a sugár által bezárt szöget, ennek a kétszerese lesz a körcikkhez/körszelethez tartozó szög. A körcikk területe: `r^2*\pi*\alpha/360`. A háromszög területe: `r^2*sin\alpha/2` A kettő különbsége adja a körszelet területét. Ha ezt megszorzod a cső hosszával, kijön, hogy mennyi iszap van. Fontos, hogy a mértékegységek azonos szinten legyenek, pl mindegyik m, `m^2`-ben.

2. A belső átmérővel egy üres henger térfogatát tudod kiszámolni, a falvastagság segítségével ki kell számolni a külső átmérőt, ebből pedig henger teljes térfogatát. A kettő különbsége adja a kútgyűrű térfogatát. A sűrűség segítségével ki tudod számolni a henger tömegét.
0