Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítséget kérek

677
Letudnátok ezeket vezetni? Előre is köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1. A logikai ekvivalencia lényege az, hogy ha van két állításod, amelyek egymásból következnek, akkor azt mondjuk, hogy a két állítás logikailag ekvivalens egymással. Tételek megfogalmazásánál az "akkor és csak akkor" formában találkozunk vele.
A logikai táblát itt megtalálod:
https://tudasbazis.sulinet.hu/hu/matematika/matematika/matematika-12-osztaly/allitasok-logikai-ertekek-muveletek/ekvivalencia

2. Az első, a második és az utolsó kártyáról láthatjuk, hogy azokra igaz, a harmadik, a negyedik és az ötödik kártya kérdéses, azokat meg kell nézni.

3. Itt lehúzod a páratlan, majd a 10-nél kisebb számokat. Amiket nem húztál át egyszer sem, azok lesznek a megfelelő számok.

4. Itt a legegyszerűbben úgy tudsz eljárni, hogy ha b=1, akkor a bármi lehet.
Reflexivitás: itt az a kérdés, hogy ha a=b, akkor működik-e a történet; apa azt jelenti, hogy a/a egész. Ez nyilván igaz, mivel mindig 1 lesz az eredmény.
Szimmetria: ez azt mondja, hogy ha apb és pba is teljesül, akkor a=b. Ennél a relációnál ez igaz lesz, mivel ha a=b, akkor apb=bpa=apa=1 (lásd fent), ha viszont a≠b, akkor vagy apb, vagy bpa nem teljesül, vagy egyik sem; ez azért van, mert ha apb igaz, vagyis a/b egész, akkor ennek reciproka lesz a bpa, vagyis a b/a, ami csak úgy lehetne egész, ha értéke 1 lenne, de azt már kiveséztük. Tehát a reláció szimmetrikus.
Tranzitivitás: ez azt mondja, hogy ha apb és bpc igaz, akkor apc is igaz. Például 20p10 és 10p2, akkor kérdés, hogy 20p2 igaz lesz-e, erre a válasz az, hogy igen. Könnyen rá lehet jönni, hogy ez igaz lesz minden esetben, tehát a reláció tranzitív. Levezetése a következőképpen megy;
Az nyilván igaz, hogy (k*a)pa igaz. Ha apb igaz, az azt jelenti, hogy a=k*b alakban felírható, ahol k egész, vagyis (k*b)pb lesz az eredmény. A bpc esetén b=m*c alakú, ahol m egész. Ebből következően k*b=k*m*c alakban felírható. Most az a kérdés, hogy apc, vagyis (k*m*c)pc igaz lesz-e, és a válasz az, hogy igen, mivel (k*m*c)/c értéke k*m, ami egész.

5. Az a kérdés, hogy párba állíthatóak-e a két halmaz elemei úgy, hogy mindenkinek jusson pár. Azzal már talán találkoztál, hogy az {1;2;3;...} és az {1;3;5;...} halmaz elemei, tehát a természetes számok és a páratlan számok párba állíthatóak úgy, hogy az {1;2;3;...} halmaz elemeit megszorozzuk 2-vel, és elveszünk 1-et, vagyis 1*2-1=1, így 1→1, 2*2-1=3, így 2→3, 3*2-1=5, így 3→5, stb. Ehhez az eredeti feladat szempontjából úgy jutunk, hogy 10-zel osztjuk az elemeket, tehát a hozzárendelés a következőképpen megy;
Legyen A{a₁;a₂;...ak} és B{b₁;b₂;...;bk}, akkor bk→ak, hogyha (bk/10)*2-1=ak, vagy másként: (bk/5)-1=ak
Ezen szabály szerint kiszámítható, hogy az 1000-hez az (1000/5)-1=199-et rendeljük. Hogy fordítva hogyan működik a hozzárendelés, ahhoz nemes egyszerűséggel a fenti egyenletet rendezzük bk-ra: bk=5*(ak+1), így a 101-hez az 510 lesz hozzárendelve.

6. A permutációnál tanultak szerint könnyedén kiszámolható, hogy az első 5!/(2!*2!)=30-féleképpen, a második 5!/3!=20-félkeéppen állítható sorba, tehát az elsőből lehet többfélét kirakni.

7. Itt egyszerűen át kell számolni valamelyik számrendszerből a másikba. Érdemes a 2-est átírni 10-esre:
1011100110₂ = 2+4+32+64+128+512=742, ez nagyobb, mint a 712.

8. -5 szimmetriatengely, a csúcsokon és a szemközti oldal felezőpontján megy át.
-Itt kérdéses, hogy a szögek derékszögűek-e; ha igen, akkor 4 tengely van, ami a szemközti csúcsokon és a szemközi oldalfelezőpontokon mennek át. Ha nem derékszög van, akkor csak a csúcsokon keresztül meg szimmetriatengely.
-4 szimmetriatengely; egészítsük ki négyzetté, és annak húzzuk be a tengelyeit.
-1 szimmetriatengely, vízszintesen.
0