Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! Kémia 9. osztály SOS!

Főoldal » Középiskola » Kémia
481
A következő feladatban szeretnék segítséget kérni:
A pétisó 50 tömeg%-os ammónium-nitrát, amit ammónia és salétromsav kölcsönhatásával gyártanak. Hány kg pétisó állítható elő 1 m³ standartállapotú ammóniából?
A válaszokat előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
NH₃ + HNO₃ = NH₄NO₃

1 m³, azaz 1000 dm³ standardállapotú ammóniagáz (ha 1 mol ammónia 24,5 dm³), 40,82 mol.

Ennyi mol ammónium-nitrát keletkezik, ami (MNH4NO3=80 g/mol):

`40.82*80` = 3265,6 g

A pétisó 50 %-a ammónium-nitrát
100 g pétisóban van 50 g ammónium-nitrát
hány g pétisóban van 3265,6 g ammónium-nitrát?
6531,2 g, azaz 6,53 kg pétisó állítható elő.
0