Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! Kémia 9. osztály SOS!

Főoldal » Középiskola » Kémia
527
A következő feladatban szeretnék segítséget kérni:
Sósavból 0,64 g kalcium-magnézium reszelék felhasználásával 490 cm³ standartállapotú hidrogént fejlesztünk. Milyen volt a reszelék tömeg%-os és mól%-os összetétele?
A válaszokat előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Van benne x g Ca és (0,64-x) g Mg

Ca + 2 HCl = CaCl₂ +H₂
Mg + 2HCl = MgCl₂+ H₂

x g Ca = `x/40` mol Ca
(0,64-x) g Mg = `(0,64-x)/24` mol Mg

490 cm³ standard állapotú H₂-gáz, ha 1 mol H₂-gáz 24,5 dm³, akkor ez 0,02 mol. Ennyi a Ca és Mg móljainak összege.

`x/40` + `(0,64-x)/24` = 0,02
x-re megoldva: x=0,4 g a Ca tömege, 0,24 g a Mg tömege.
0,64 g reszelékben van 0,4 g Ca
100 g reszelékben van `100/0.64*0.4`= 62,5 % a Ca (37,5 % a Mg).
Mol%-os összetétel:
0,4 g Ca ∼0,01 mol Ca
0,24 g Mg ∼ 0,01 mol Mg
Össz mólok száma: 0,02, ebben van 0,01 mol Ca,

A mól%-os összetétel: 50 mól% Ca, 50 mól% Mg.
0