Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kondenzátorok 1920

Főoldal » Középiskola » Fizika
452
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A kapacitás és a feszültség között ezt az összefüggést tudjuk:
`C=Q/U`
vagyis az eredeti kondenzátoron ennyi töltés van:
`Q=C_1·U_1=...` számold ki

Ha hozzákötünk egy másik kondenzátort is, akkor a töltések egy része átmegy arra, azért változik a feszültsége.

Ha párhuzamosan kötsz két kondenzátort, akkor olyan, mintha megnagyítanád a lemezének a felületét, vagyis a kapacitásuk összeadódik.
`C_"eredő"=C_1+C_2`
Az eredő kondenzátoron ugyanakkora töltés lesz összesen, mint ami az eredetin volt. Feszültsége pedig:
`U_2=Q/C_"eredő"`
`2\ V=(C_1·U_1)/(C_1+C_2)`
Ebből kijön a `C_2`
1