Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Vezetési elektronok driftsebessége

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
921
Meghatározandó a vezetési elektronok driftsebessége egy 1mm^2 keresztmetszetű alumínium vezetékben, ha abban 1A áram folyik.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
A sebesség `x\ m/s`. Vagyis 1 másodperc alatt `x` méterrel mennek odébb az elektronok. Nézzük az `x` m hosszú, 1 mm² átmérőjű hengert. Az ebben a hengerben lévő elektronok mind átmentek a henger végének keresztmetszetén. Ha ebben a hengerben volt eredetileg `N` darab elektron, akkor 1 másodperc alatt átment `Q=N·e` töltés (ahol `e` egyetlen elektron töltése).
`1 A = 1 C/s`
Vagyis `Q=1\ C` töltés ment át a keresztmetszeten.

Már csak ki kell számolni, hogy mekkora a hengernek a térfogata (`x` függvényében) és ebben a térfogatban mennyi töltés van nyugalmi helyzetben. Ehhez tudni kell az alumínium sűrűségét, abból kiszámolod a henger tömegét (az `x` függvényében), elosztod egy alumíniumatom tömegével, kijön, hogy hány atom van benne. Az alumíniumnak 3 elektronja van a külső elektronhéján, tehát 3-szor annyi szabad elektronja van, kijön `x` függvényében az elektronok száma. Ezeknek pont 1 C a töltése, amiből kijön `x`.

Írd meg, mi jött ki, jó pici szám lesz ?)
Módosítva: 7 éve
0