Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek algebra

Főoldal » Középiskola » Matematika
643
Segítenétek a levezetésben, köszi mindenkinek
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Közös nevezőt kell találni mindegyiknél.

a) a közös nevező a `2x`. Ez gondolom megy...

b) Itt meg a `4y^2`. Ennek is mennie kell simán.

c) Az elsőt át lehet alakítani szorzattá: `a^2+a=a(a+1)` és szerencsére a második törtnek pont `a+1` a nevezője. Vagyis a közös nevező az `a(a+1)` lehet. Ha a második törtnek a számlálóját és nevezőjét is beszorzod `a`-val, akkor nem változik az értéke (ezt hívjuk bővítésnek), de a nevező ugyanaz lesz, mint az első törtnek a nevezője:
`(6a+7)/(a^2+a)-(5a)/(a^2+a)=(6a+7-5a)/(a^2+a)=(a+7)/(a^2+a)`

d) Itt a második nevezője 3-szorosa az elsőnek. Tehát a második nevezője a közös nevező, bővítsd az elsőt 3-mal.

e) A második nevezője az első duplája, a harmadiké pedig az első 5-szöröse. Ezek legkisebb közös többszöröse a 10, vagyis `20x-10` a közös nevező. Ez az elsőnek a 10-szerese, a másodiknak az 5-szöröse és a harmadiknak a 2-szerese. Vagyis ennyivel kell bővíteni mindegyiket:
`(10(x+2))/(10(2x-1))-(5(4x+1))/(5(4x-2))+(2(3-x))/(2(10x-5))`
Fejezd be...

f) próbáld meg egyedül.

g) Itt az az újdonság, hogy negatív szorzó is bejön:
Az első nevező a másodiknak a `-3`-szorosa. A harmadik pedig a másodiknak a 2-szerese. Vagyis ha a másodiknak a 6-szorosát vesszük közös nevezőnek, az jó lesz. Ehhez az elsőt `-2`-vel, a másodikat `6`-tal, a harmadikat `3`-mal kell bővíteni. Csináld meg.

h) Itt `x^2-4=(x+2)(x-2)`. A második tört nevezője pedig éppen `x-2` mínusz egyszerese. Vagyis a harmadik nevező lehet a közös nevező.
Tehát az első törtet `(x-2)`-vel, a másodikat pedig `-(x+2)`-vel kell bővíteni.

Ezeket csináld meg. Ha mindet tudod, akkor az utolsókat is próbáld meg.
0