Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hálás lennék a segítségért

Főoldal » Középiskola » Matematika
1730
A 9* ADÉL= LÉDA szorzásban az azonos betűk azonos, a különböző betűk különböző számjegyet jelölnek. Mennyi az A+D+É+L összeg?
A: 9
B: 18
C: 19
D:20
E:27
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ha LÉDA 9-cel osztható, akkor ADÉL is, hiszen ugyanazok a számok és összegük osztható 9-cel.
Tehát C, D kiesett.

A-nak 1-nek kell lennie, L-nek 9-nek, másképp nem marad négyjegyű a szám.
Ez már 9-nél nagyobb, A is kiesett, marad a C és E.
A második karakter 1 nem lehet akkor csak 0 lehet.
Ez most a számunk: 10x9 * 9 = 9x01.
(1009+10x)*9 = 9001 + 100x
x=8
A keresett szám: 1089*9=9801
Megoldás: B
0