Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Bajnokság

Főoldal » Középiskola » Matematika
1087
Egy bajnokságban összesen 900 pontot osztottak ki a csapatok között.
A győzelem 3, a döntetlen 1, a vereség 0 pontot ért. Tudjuk, hogy éppen annyi döntetlen született, mint ahány csapat van.

Hány csapat vett részt a bajnokságon, ha mindenki mindenkivel 2 mérkőzést játszott?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ha mindenki mindenkivel 1 meccset játszott volna, akkor a játékok száma `(n(n-1))/2` lenne (ugye 1. játékosnak választhatsz n csapatot, második játékosnak (n-1) csapatot, de a sorrend nem számít, ezért leosztasz 2!=2-vel). Mivel mindenki 2 meccset játszik mindenkivel, `2*(n(n-1))/2=n(n-1)` játék lesz.

`n` döntetlen van. Ezekért mindkét játszó csapat 1 pontot kap, ezért a döntetlenek összesen `2n` pontért felelnek. A többi játéknál a győztes fél 3, a vesztes 0 pontot kapott, ezért az összes nem döntetlen játékon 3 pontot osztottak ki.

Az összes nem döntetlen játékok száma = az összes játék - az összes döntetlen = `n(n-1)-n=n(n-2)`. Minden játéknál ugye három pontot osztanak ki, ezért az ezek alatt kiosztott pontok száma `3n(n-2)`.
A döntetlen játékok alatt `2n` pontot osztanak ki, ezért a nem döntetlenek alatt `900-2n`-t. Ez a két szám egyenlő, mivel mindkettő a nem döntetlen játékok alatt kiosztott pontok száma.
`3n(n-2)=900-2n`
`3n^2-6n=900-2n`
`3n^2-4n-900=0`
`n_1=18\text{ }n_2=-50/3`
Mivel a csapatok száma nem lehet se negatív, se tört, 18 csapat vett részt a bajnokságon.
2