Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika házi

Főoldal » Középiskola » Fizika
1914
1.egy kocsi 90km/h sebességgel halad. kerekének átmérője 60cm.
A, mekkora szögsebessèggel forog a kerék?
B,az úttesthez képest mekkora pillanatnyi sebességgel mozog a kerék legfelső pontja?

Elkezdtem de nem tudom hogy jól csináltam és a a B-t nem értem.Az adatokat átváltani írom le.
Vk=25m/S
r=0,3m
T=2*r*π/T=0,075s
W(ez omega csak nincs ilyen jelem)=2*π/T=83,7 1/S
A b részt egyáltalán nem értem.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A körmozgás pillanatnyi sebessége érintő irányú, nagysága a test sebességével megegyezik. Ha ez a kör legfelső pontján van, akkor párhuzamos az úttal, tehát az úthoz képest 25 `m/s` a pillanatnyi sebessége.

A szögsebességhez nem kell kiszámolnod a periódusidőt,

ω=`vker./r`=`(25 m/s)/(0.3 m)` = 83,3 `1/s`
0