Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenes egyenletének felírása

Főoldal » Középiskola » Matematika
485
Két megoldás van: x− 2y = −9 + 4√5
x− 2y = −9 − 4√5

A megoldáshoz vezető utat szeretném megtudni
köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
x-2y=-8 ezt

y-ra:

y= 0,5x + 4
Ebből tudjuk, hogy a keresett egyenletünk meredeksége 0,5, tehát az egyenlete:
y = 0,5x + b

Felbontjuk a kör egyenletét, behelyettesítjük y-t.
`x^2+2x+1+(0,5x+b)^2-8*(0,5x+b)`+16=16

Ha megvan x és b közötti összefüggés, olyan helyzet kell, amikor egy megoldása van az egyenletnek, hiszen ilyenkor érinti az egyenes a kört, vagyis a determináns=0. Ekkor megint lesz egy másodfokú egyenlet b-re, aminek lesz két gyöke, hiszen két egyenes is lehet, ami érinti a fennálló feltételek mellett.
Ha megvan b₁, b₂, akkor felírhatjuk a két egyenes egyenletét.
1

Igen, a megoldás jó,

y=`1/2`x + `(9+√80)/2`
y=`1/2`x + `(9-√80)/2`
1