Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Pontokra illeszkedő egyenes és z tengely hajlásszöge

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
1351
A feladat a következő:

Határozza meg az A(2;-3;6) és B(-1;2;4) pontokra illeszkedő egyenes és a z tengely hajlásszögét!

A feladatott megoldottam, viszont egy részben nem vagyok biztos! Ha <ve;vz> skaláris szorzataként (tehát a törtvonal felett ami van) negatív szám jön ki, akkor a végeredményt 180 fokból ki kell vonni? Igen vagy nem? Illetve miért?

Nagyon köszönöm a segítséget!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
vektor, hajlásszög, skalárisszorzás
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Van egy kis probléma felírt feladattal. Ugyanis az A(2;-3;6) és B(-1;2;4) pontokon áthaladó egyenes nem metszi a z-tengelyt. Ha volna ez a közös pont, akkor az (0;0;zeta) alakú volna. A kérdéses egyenes egyenletrendszere a következő: (x-2)/(-1-2)=(y+3)/(2+3)=(z-6)/(4-6). x=y=0 esetén 2/3≠3/5 azt jelenti, hogy nincs közös pont. Márpedig két kitérő egyenes hajlászögéről nem beszélhetünk.
Módosítva: 7 éve
0