Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Százalékos feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
826
A párizsi Disneylandben dolgozó háromgyerekes apák Mikulás előtt jutalmat kaptak, fejenként 20 db 10 eurós LEGO utalványt. Otthon mindenki szétosztotta az utalványokat a különböző korú gyermekei között oly módon, hogy minden gyerek legalább 1 utalványt kapott. Az intézmény főkönyvelője kiszámította, hogy az összes dolgozó 15 %-a kapott utalványokat, és ha csak eggyel is többen lettek volna, már biztosan lett volna két egyforma szétosztás.
Hányan dolgoznak Disneylandben?

1140-en

960-an

900-an

1080-an
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Lehetséges szétosztások a 3 gyerek között. 3 szám összege 10:
1 2 7 1 1 8
1 3 6 2 2 6
1 4 5 3 3 4
2 3 5 4 4 2
3 5 3

Ahol 3 különböző szám áll (5 eset) ott 3*2*1=6 féle lehetséges sorrend
Ahol 2 különböző szám áll (4 eset) ott 3*2*1/2=3 féle lehetséges sorrend
Összesen tehát 5*6+3*4=42 féle képpen oszthatók ki az utalványok.
Ha 43-an kapnak utalványt, akkor biztosan lesz két egyforma elosztás, mert összesen 42 féle elosztás lehetséges.
x: dolgozók száma:
0,15*x+1=43
x=280 Ennyien dolgoznak a cégnél
1