Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenlet

Főoldal » Középiskola » Matematika
596
Tudjuk, hogy a + b = 1. Mennyi lesz az alábbi kifejezés számértéke:

a³ + b³ + 3(a³b + ab³) + 6(a³b² + a²b³) = ?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Legyen f(a, b) := a³+b³+3(a³b+ab³)+6(a²b³+a³b²). Legyen továbbá a=x és b=1-x. Ekkor a+b=1 miatt f(a,b)=1 szintén teljesülni fog. biz.: a³+b³=3·x² - 3·x + 1, 3(a³b+ab³)=3x(1-x)(2x²-2x+1)=
=- 6·x^4 + 12·x³ - 9·x² + 3·x, 6(a²b³+a³b²)=6a²b²=6x²(1-x)²=6x²-12x³+6x^4. Összevonva a három csoport tagjait 1 lesz az erdmény.
1