Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
603
András és három fia életkoráról a következőket tudjuk. Ha András éveinek a számához hozzáadjuk a számjegyei felcserélésével kapott számot, akkor a számjegyei összegének a négyzetét kapjuk. Ha a két számot összeszorozzuk 3154-et kapunk eredményül. Három gyermeke együtt nyolc évvel fiatalabb, mint András, és a középső fia ugyanannyival idősebb a legfiatalabbnál, mint amennyivel fiatalabb a legidősebbnél.

Hány éves volt András, mikor a középső fia született, ha még nem nyugdíjas korú?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
3154=2*19*83=38*83 András most 38 éves (nem 83, mert nem nyugdíjaskorú sem most sem, majd mondom hány évvel ezelőtt)
A középső gyerek x éves, a gyerekek kora számtani sorozat, rendre: x-a, x, x+a
38= (x-a) + x + (x+a) +8 -> x=10
A középső gyerek 10 éves, tehát 10 évvel ezelőtt András 28 éves volt és nem lehetett 73, mert akkor nyugdíjas korú lenne.
Az elejét leellenőrizhetjük. 38+83, összege 121, a korának számjegyeinek összege pedig 11 és 11²=121

Megoldás: 28 éves volt András.
1