Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kocka darabolás

836
Legalább hány egyenes síkvágással lehet egy 5×5×5-ös kockát 125 db 1×1×1-es kockára darabolni? (A darabok tetszőlegesen mozgathatóak két vágás között.)

7

8

9

12
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Egy word-fileból másoltam ki, ebben minden le van írva részletesen.


Egyszerű darabolásos játékok


Az alábbi feladatokban az egyszemélyes játékok egy speciális témakörével, a legegyszerűbb darabolásos feladatokkal foglalkozunk. A kitűzött feladatok sík- és térbeliek, azonos megoldási gondolatot járnak körül, és fokozatosan nehezednek.

1. feladat: Legkevesebb hány egyenes vágásra van szükségünk, hogy egy 5x7-es méretű csokoládét 35 darab 1x1-es részre szétvágjunk, ha
a) egy vágással egyszerre csak egy csokidarabot vághatunk el;
b) a csokidarabokat – ha szükséges – elmozdíthatjuk, egymásra is tehetjük stb.

2. feladat: Oldjuk meg az előző feladat b) részét, ha 5x5-ös méretű csokoládét 1x1-es darabokra vágunk szét.

3. feladat: Egy négy egység élhosszúságú kockát akarunk szétvágni 64 darab egységnyi élű kiskockára. Hány vágással tehetjük ezt meg, ha
a) a szétvágással keletkező darabokat nem mozdítjuk el egymástól;
b) az egyes vágások után kapott darabokat alkalmas módon átrendezhetjük?

4. feladat: Oldjuk meg az előző feladat b) részét, ha 5x5x5-ös méretű kockát 1x1x1-es darabokra vágunk szét.

Megoldások:

1. a) A feladat 34 vágással könnyen megoldható. Kevesebbel nem lehet: kezdetben egy darab csokoládé van, s minden vágás eggyel növeli az össz-darabszámot.

Megjegyzés:

A feladat „egzisztencia és konstrukció” típusú: nem elég a sejtett 34 értékre konstrukciót adni, azt is meg kell mutatni, hogy kisebb érték nem megfelelő.

b) Minden vágás legfeljebb megkétszerezheti a meglévő csokidarabok számát (2-es invariancia), ezért legalább 6 vágásra szükség van (25 = 32 <35).
Ha kb. a felezéses technikát alkalmazzuk, nem is nehéz a konkrét darabolást megadni. (Arra kell csak figyelni, hogy a vágások előtt a darabokat célszerűen egymásra helyezzük vagy egymás mellé pakoljuk.)

2. Mivel 5x5 = 25, és 24 <25 <25, ezért legalább 5 vágásra szükségünk van.
Azonban néhány próbálkozás után sejthető, hogy nem lesz elég az 5 vágás. Igaz, hogy a darabszámok legfeljebb kétszereződhetnek, de semmi sem biztosítja, hogy 5 vágással ténylegesen fel tudjuk osztani a csokoládét 1x1-es darabokra. Új ötletre van szükség.

Az első két vágás után mindig marad egy legalább 3x3-as összefüggő rész. A középső négyzet kiszabadításához szükség van további négy vágásra (hiszen négy „kötött” oldala van); ez összesen 6 vágás (ábra).



3. Az előző két feladat alapján a) 63 vágás; b) 6 vágás (felezéses technikával).

4. 5x5x5 = 125 <128 = 27, ezért elvileg elég 7 vágás.
De biztosan marad az első vágás után egy legalább 5x5x3-as, a második után egy legalább 5x3x3-as, a harmadik után pedig egy legalább 3x3x3-as összefüggő test. A 3x3x3-as kockához már elvileg is szükség van 5 vágásra (ui. 24 = 16 <3x3x3 = 27), de gyakorlatilag 6 vágás kell: a középső 1x1x1-es kocka minden lapját ki kell szabadítani.

Meglepő, de összesen 9 vágásra van szükség; éppen úgy, mint a 8x8x8-as kocka esetében.

Megjegyzés:
A megoldások megbeszélése után hangsúlyozzuk még egyszer a két fontos gondolatmenetet, a mozgatás nélküli vágásonkénti +1-es növekedést, illetve az áthelyezésekkel történő, vágásonkénti *2-es növekedést.
1