Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítségre lenne szükségem!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
474
Erre kéne megoldás!!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Ha jól megnézed, a keletkező háromszögek és négyszögek kerülete az eredeti oldalak darabjait összességben pontosan egyszer tartalmazzák. Ezeknek a daraboknak az összege ugye kiadja a kerületet.

Ha mégjobban megnézed, akkor azt is észreveheted, hogy a létrehozott szakaszok minden egyes darabját pontosan 2 síkidom tartalmazza a kerületében. Ez azt jelenti, hogy a síkidomok kerületének összege kétszer fogja tartalmazni a szakaszok hosszának összegét.

Ezt a kettőt összetéve megkapod, hogy:
négyszögek kerülete + háromszögek kerülete = kerület + 2*szakaszok hosszának összege.

`25+20=19+2*h`
`26=2h`
`h=13\ cm`

EDIT:
Matekosabban ez mondjuk úgy nézhet ki, hogy elnevezed a kerület darabjait `k_1,k_2...k_6`-nak, a szakaszok darabjait mondjuk `h_1,h_2...h_9`-nek (vagy ha nem szeretsz szakaszokat nevezgetni, akkor elnevezed az összes pontot, és akkor fel tudod írni azokkal az összes szakaszt), és ezután ezekkel felírod a szakaszok hosszát, a kerület nagyságát, és a háromszögek és négyszögek kerületét.
Módosítva: 7 éve
0

Pontosítani kellene a feladatot.
Egy, a csúcsból húzott szakasszal két háromszögre osztod az eredetit, három szakasszal 6 háromszöget kapsz és még a közepén is kialakul egy, vagyis a három szakasz meghúzásával 7 háromszöget keletkezik (meg még 6 kisebb). Kérdés: melyikeket kell figyelembe venni?
0