Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Nem tudom, hogy fogjak ennek a mértan feladatnak

Főoldal » Középiskola » Matematika
460
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Én mindenképp úgy kezdeném, hogy az origónak megválasztanám a H-pontot. Ekkor felírhatod gy a feltételt, hogy
`(-veca)+ (-vecb)+ (-vecc)=vec0`
`veca+vecb+vecc=vec0`

Ezt átrendezheted úgy, hogy
`veca=-(vecb+vecc)`
Ez azt jelenti, hogy a magasságpontból a csúcsokba mutató vektorok összege egy egyenesen van a magasságvonallal. De a paralelogramma-szabály szerinti összeadás miatt az is elmondható, hogy `vecb+vecc` egyenese áthalad `BC` felezőponján (mert ugye a paralelogramma átlói felezik egymást).
Ennek a kettő állításnak a segítségével elmondható az, hogy az `veca`-t tartalmazó magasságvonal egyenese merőlegesen felezi `BC` oldalt. Azonban ez az állítás a másik két oldalra is hasonlóan bizonyítható, tehát a háromszög magasságvonalai és az oldalak felezőmerőlegesei páronként azonos egyenesen vannak.
Ez az állítás csak egy háromszög esetében igaz, ez pedig a szabályos háromszög.

(Még azt is bebizonyíthatnád, hogy a magasság és a súlyvonal ugyanaz a szakasz, de már ez is elég az állítás bizonyításához)
0