Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek kérlek segítsen valaki

Főoldal » Középiskola » Matematika
549
Én tudom megoldani valaki kérem oldja meg
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Mivel még nem vettünk olyan egyenlőségeket, aminek a kitevőjében van az ismeretlen, nem tudom ennek a formális megoldását, csak a logika alapút.
`4*5^{x+1}+2=5^{x+1}+5^{x+2}`
`3*5^{x+1}+2=5^{x+2}`
A jobb oldal osztható 5-tel, a balnak is annak kell lennie. De a bal oldalon egy 5-tel osztható szám van és egy +2, ami nem osztható 5-tel. Hogy az egyenlőség fennálljon, `3*5^{x+1}` 5-ös maradékának 3-nak kell lennie, tehát `5^{x+1}` 5-ös maradékának 1-nek kell lennie. Ez akkor lehetséges, ha `5^{x+1}=5^0\Rightarrow x=-1`

(Ez a megoldás nem biztos, hogy mindig jó, mivel azzal számol, hogy a kitevő egész. Ha valaki ide beírja a "hivatalos" megoldást, akkor megköszönöm, ha ír nekem egy kommentet, hogy lássam, hogy kéne megoldani.)
0

A zsombié teljesen jó, de ha `5^(x+1)=a` helyettesítéssel csinálod, akkor nagyon egyszerű lesz az egyenlet.

4a+2=5a+a (=6a)

a=1 , ->`5^(x+1)`=1 , hányadik hatvány= 1? Nulladik.

x+1=0, x=-1

Ellenőrzés!
0