Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges feladat!!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
531
Egy háromjegyű számot ÉRDEKESNEK nevezünk, ha akár az első, akár az utolsó számjegyet hagyjuk el, két jegyű négyzetszamot kapunk, mennyi az összes érdekes szám összege??
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Hat ilyen szám van: 16, 25, 36, 49, 64, 81. Adjuk össze ezeket : 271

Vagy elé írunk számot (1-9) vagy utána (0-9).

Ha utána írunk, akkor 160...169, 250...259, stb, ezek összege (számtani sorozatok összege vagy Gauss-módszer):
`(164,5*10)+(254,5*10)+(364,5*10)+(494,5*10)+(644.5*10)+(814,5*10)`= `(160+250+360+...810)*10` +`4.5*6*10`= `271*100+4.5*6*10`

Ha elé írjuk, akkor 116,216...916, 125, 225....925, stb ezeket is hasonlóan össze tudjuk adni
(1+2+...9)*100*6+ (első összeg*9)= `55*6*100+271*9`

Na ezt a párat kell kiszámolni.
Módosítva: 7 éve
0