Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Másodfokú egyenlőtlenség

Főoldal » Középiskola » Matematika
3556
Kétfajta áruból vásároltunk mindkettőből 3600 ft értékben.Az első fajta áruból amelyiknek kg ja 20 ft al drágább volt mint a másiké 2kg al kevesebbet vettünk.Mekkora menyiséget vásároltunk a két áruból?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
Első áru: y darab és x forint.
Második áru: x-20 forint és y+2 darab.

x*y=3600
(x-20)(y+2)= 3600

Ez a két egyenletünk.

y=18 és x=200

A 200 forintosból 18-at, a 180 forintosból 20-at vettünk.
2

Tudnál írni egy levezetést?
0

(y-2)x=3600
y(x-20)=3600

y=3600/(x-20)
Első egyenletbe helyettesítve y-t:
(3600/(x-20)-2)x=3600
Beszorozva, rendezve:
3600x-2x(x-20)=3600(x-20)
-2xnégyzet+40x-72000=0
Tehát a=-2, b=40 és c=-72000 a 2. fokú egyenlet megoldóképletben:
x1=(-40+760)/-4=-180 és
x2=(-40-760)/-4=200
x nem lehet negatív szám, tehát x=200
Visszaírva y=3600/(200-20)=20
Vagyis 20 kg árut vásároltam 180Ft/kg áron az olcsóbb áruból és 18 kg árut vásároltam 200Ft/kg áron a drágábból.
0