Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sebesség feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
864
Macska és egér üldözik egymást. Egyszerre érkeznek egy hosszú cső bejáratához. Az egér a cső belsejében, a macska pedig a csövön folytatja a futást. Közben mindketten rövid pihenőt tartanak. A macska harmadannyi ideig áll, mint amennyit az egér futással tölt a csőben, az egér pedig negyedannyi ideig áll, mint amennyi ideig a macska fut a csövön. Végül egyszerre érnek a cső végére. A futás ideje alatt a macska átlagsebessége 99 egység volt. Hány egység volt az egér átlagsebessége futás közben?
82
88
90
92
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Jelöljük c-vel az átéréshez szükséges időt és x-szel az egér futási idejét, ekkor az egér c-x ideig pihent. A macska ezek szerint x/3 ideig pihent, így c-x/3 ideig futott, viszont ekkor az egér (c-x/3)/4=c/4-x/12 ideig pihent. Ezzel az egér pihenési idejét két módon tudtuk megadni, és mivel ezek értelemszerűen egyenlőek, ezért felírható ez az egyenlet:

c-x=c/4-x/12 | *12
12c-12x=3c-x | +12x, -3c
9c=11x | :11
9c/11=x, tehát az egér a teljes idő 9/11 részében futott és 2/11 részében pihent, így a macska 3/11 részében pihent, így 8/11 részében futott. Ez körbe-körbe igazzá teszi a fent írtakat, tehát az arányok jók.

Tegyük fel, hogy amíg a macska rohant, sebessége v volt, ekkor az átlagsebesség így alakul: (0*3c/11+v*8c/11)/c=8v/11, ennek kell 99-nek lennie:

8v/11=99 -> v=123,75 egység, ez azt jelenti, hogy amíg futott, addig 123,75*8c/11=90c hosszegységet futott, tehát 90c hosszú volt a cső. Ezek alapján az egér sebessége 90c/(9c/11)=110 egység volt, ekkor az átlagsebessége:

(0*2c/11+110*9c/11)/c=90 egység, tehát az egér átlagsebessége 90 egység volt.
1