Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika számítási feladat

Főoldal » Középiskola » Fizika
670
80dkg 20celzius fokos vízbe 1 forró hőálló üvegtömböt teszünk.A termikus egyensúly beállása után a víz hőmérséklete 43celzius fok lett.
a,Mekkora a víz által felvett hömennyiség ?
b,Hány kg az üvegtömb tömege?
c,Ha 100 celzius fokon szeretnénk forralni a víz felét,mennyi höt kell felhasználnunk?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
`m=80\ dkg="0,8"\ kg`
`ΔT=43°C-20°C`
A víz fajhője: nézd meg a könyvedben: `c_"víz"=...(kJ)/(kg·°C)`
Az üveg fajhőjét is: `c_"üveg"=...(kJ)/(kg·°C)`

a) Ezt a képletet jegyezd meg:
`Q=c_"víz"·m·ΔT`

b) Amennyi hőt a víz felvett, ugyanannyit adott le az üveg.
Nem tiszta, hány fokot jelent a "forró" pontosan celziuszban. Talán 100-at? Akkor az üveg hőmérsékletváltozása 100°C-43°C. Azzal kell a fenti képletet hasnálni itt is:
`Q=c_"üveg"·m_"üveg"·ΔT_"üveg"`
Ebből kijön a tömeg.

c) A kérdés szerint a víz már 100 fokos, és a felét elforraljuk (gőzzé). Ilyenkor 100 fokos gőz lesz belőle, tehát hőmérsékletváltozás nincs, csak halmazállapotváltozás. Ahhoz is hő kell:
`Q_"forr"=L_"forr"·m_"víz"`
A könyvedben keresd meg a víz forráshőjét: `L_"forr"=...(kJ)/(kg)`
A tömeg persze 40 dkg.
0