Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kinematika feladat

Főoldal » Középiskola » Fizika
531
Hello!
Van egy kis problémám a mellékelt feladattal. Illetve azt szeretném megkérdezni, hogy az én megoldásom miért nem helyes és a tankönyvé miért igen. Mellékeltem mind a 2 megoldást az enyémet pedig itt is elmagyaráznám legalább az alap ötletet:

Szóval azon alapon kezdtem megoldani a feladatot, hogy egy dolog biztos: Ha a gyorsvonat (v1) le tud lassítani t idő alatt a szemben lévő vonat sebességére (v2) és ez alatt az idő alatt az általa megtett út nem haladja meg a (v2-es) állandó sebességgel haladó vonat álltal megtett (+180m kezdeti távot) akkor nem ütköznek, hiszen a v1 es vonat már ugyanazon a sebességgel vagy lassabbal halad. Tehat az alap képlet az lenne, hogy: v1*t+a/2*t^2 az s1 és az ütközés elkerüléséhez kissebnek kell lennie mint s2=v2*t+180m. Az ütközés pillanata innen már nem okozna gondot, t pedig 17,5s hiszen ennyi idő kell, hogy v1 v2 re lassuljon a-val.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
0 = v₀ - a*t, v₀=30 `m/s`, a=1,2 `m/(s^2)`

t= 25 s, ekkor állna meg a gyors, ha nem ütközne.

Ki hol lesz 25 s múlva?

gyors: s= v₀*t-`a/2*t^2`= 375 m

lassú: s= v(lassú)*t + 180 = 405 m ( nem derül ki)

Ha, ütköznek, mikor ütköznek?

30*t + `1.2/2*t^2`=180 + 9t

ebből kell t-t kiszámítani.

t₁=15 s, t₂=20 s
A t=15 s lesz a nyerő.
Módosítva: 7 éve
1

Amúgy a különbség a két megoldás közt, hogy te azzal az idővel számolsz, amivel megegyező lesz a sebessége, míg a tankönyvi megoldás az ütközés pillanatával számol.
1