Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogyan kell megoldani?

Főoldal » Középiskola » Fizika
1161
Álló helyzetből induló autó sebessége egyenletesen gyorsulva útjának egy 45 m-es darabján 3s alatt kétszeresére válrozott.
Mekkora utat futott be összen a 45 m-es szakasz végéig?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
45m-es
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
s=`a/2*t2`

(s+45)=`a/2*(t+3)^2`

egyszerűsítések után: 45= `3*t*a`+`9/2*a`

A t másodpercnél v₁ volt a sebessége, a (t+3) másodpernél 2*v₁.

v₁=a*t, v₂=2*v₁=a(t+3) -> 2*a*t=a(t+3)

ebből t=3 s

visszahelyettesítve az egyszerűsített egyenletbe:

45= `3*3*a` +`9/2*a` -> a= 3,33 `m/(s^2)`

s=`a/2*t^2`

s= 15 m

minket s+45 érdekel = 60 m

ellenőrzés sebességre és útra:

v₁=`a*t`= 10 `m/s`

v₂= `a*(t+3)`= 20 `m/s`

s₁ =`a/2*t^2` = 15 m

s₂ =`a/2*(t+3)^2` = 60 m.

1