Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Pályázati kiírás

Főoldal » Középiskola » Matematika
511
A megoldás megvan, a levezetésre lenne szükség. Előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A feladat meghatározásban indifferens információ, hogy hány hazai és hány külföldi pályázat érkezett.
Az első helyre `((12),(1))` (olvasd `9` alatt az `1`) `=(12!)/((12-1)!*1!)=(12!)/(11!)=12` különféle eset létezik .
A két második helyre már csak `11` pályázóból választhatunk kettőt. És arra is figyelni kell, hogy a sorrend mindegy. `((11),(2))=(11!)/((11-2)!*2!)=(11*10)/(1*2)=55`
Ugyan így kell a harmadik helyre kiválasztani a pályázatokat. Ekkor már csak `9`-ből kell `3`-t kiválasztani úgy, hogy a sorrend itt is lényegtelen. `((9),(3))=(9!)/((9-3)!*3!)=(9*8*7)/(1*2*3)=84`
A három esetet össze kell szorozni: `12*55*84=55440`
Na, most tudom, hogy a megoldásnak `166320`-at írtak, ami az én megoldásom `3` szorosa.
A nálam okosabbak majd elmondják, hogy hol ronthattam el.
Módosítva: 7 éve
1