Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenlet megoldás a valós számok halmazán

Főoldal » Középiskola » Matematika
767
A megoldás megvan, a levezetésre lenne szükség. Előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Négyzetre emelsz, kivonsz 23-at. a sor végén lesz 2.
Négyzetre emelsz, kivonsz 2x-et. A sor végén lesz 4-2x
Négyzetre emelsz, marad az, hogy

`5x^2-21x-68` = `4x^2-16x+16`

0-ra rendezed:

`x^2-5x-84 = 0

Megoldod:
x1,2=`(5±19)/2`
x₁=12
x₂=-7

A -7 a négyzetre-emelgetések miatt nem hullik ki, de minden ilyen műveletnek feltétele van, amit jelölni kell (itt-ott nem lehet negatív a négyzetgyök vonás művelete miatt, szóval azért csak a 12 a megoldása. (Ellenőrzéskor kiderül)

1