Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika, a váltakozó áram

Főoldal » Középiskola » Fizika
1824
Egy generátor olyan váltakozó áramot állít elő, melynek csúcsfeszültsége 500 V, és egy fél periódus alatt kétszer is 250V-is feszültséget ad, melyek között 1/300 s telik ell. Mekkora a generátor fordulatszáma?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A kimenő feszültség időfüggvénye: `U(t)=500\text{V}*sin(2 pi f t)`

Az `500sin(2 pi f t)=250` egyenletet kell megoldanunk `t`-re. Minket csak az egy félperiódusba eső megoldások érdekelnek, nézzük mondjuk az első pozitív félperiódust. Ekkor `0 < 2 pi f t < pi`. Mellékeltem egy képet a függvényről.

`500sin(2 pi f t)=250`

`sin(2 pi f t)=1/2`

`2 pi f t_1=pi/6`

`2 pi f t_2=(5pi)/6`

Vagyis a két időpont, amikor `250\text{V}` feszültségű a kimenet: `t_1=1/(12f)` és `t_2=5/(12f)`. A feladat szerint a kettő különbsége `1/300 \text{s}`, tehát van egy egyenletünk a frekvenciára:

`5/(12f)-1/(12f)=1/300`

`1/(3f)=1/300`

`f=100\text{Hz}`

Feltételezzük, hogy a generátor tekercselése olyan, hogy a kimenő áram frekvenciája megegyezik a forgórész fordulatszámával, tehát a fordulatszám 100 fordulat/másodperc.
0