Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Nem tudom hogy írhatnám fel egyenletként, hogy számítsam ki.

Főoldal » Általános iskola » Matematika
778
Két autóbuszon összesen 105 utas van. Ha az első autóbuszról leszállna 15 utas és még átszállnának 15-en a másodikra, akkor a második buszon legalább annyian lennének, mint az elsőn. Hány utasa lehet az első autóbusznak?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, szöveges
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
x+y=105 -> x=105-y

x-15-15 ≤ y+15

Az egyenlet x-ét behelyettesítjük az egyenlőtlenségbe.

105-y-30 ≤ y+15

y≥30

x≤75

Ellenőrizzük egyenlőség esetére vagy kicsit kisebb/nagyobb számmal, ami a feltételnek megfelel.
x=75 és y=30 esetén:
Leszáll 15 és átszáll 15, akkor az elsőn lesz 45, a másikon lesz 45, egyenlően lesznek (legalább annyian).
Ha x=74 és y=31:
Leszáll 15 és átszáll 15, akkor az elsőn lesz 44, a másikon lesz 46, többen lesznek (legalább annyian).
0