Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Rugóállandó

Főoldal » Középiskola » Fizika
659
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Gondolom vettetek energiákat, ha nem, akkor szólj!

A rugóban tárolt energia `E_r=1/2D*\Deltal^2`, ahol `D\ [N/m]` a rugóállandó és `\Deltal\ [m]` a rugó megnyúlása.
A helyzeti energia `E_h=m*g*h`, ahol `m\ [kg]` a test tömege, `g\ [N/{kg}]` a gravitáció és `h\ [m]` az egy általunk választott kezdőszinthez képest mért magasság.

Nem tudom, mihez képest 4 m a test magassága, ezért én úgy veszem, hogy ez a rugó összenyomott állapotához képest van 4 m magasan (de ha nem, az se változtatja meg sokkal a képletet).

Az energiamegmaradás törvénye alapján felírható, hogy:
`E_1=E_2`
`1/2D*\Deltal_1^2+m*g*h_1=1/2D*\Deltal_2^2+m*g*h_2`
Az első állapotban a test az alapvonal magasságában van, tehát `h_1=0`.
A második állapotban a rugó már ki van nyúlva, ezért `Deltal_2=0`
Marad, hogy:
`1/2D*\Deltal_1^2=m*g*h_2`
`D={2mgh_2}/{Deltal_1^2}`
1