Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika házi

Főoldal » Középiskola » Fizika
558
Valaki letudná vezetni?
Egy függőleges állású,súlytalan dugattyúval ellátott henger alapterülete A=0,5dm² . A levegőoszlop hossza h=30cm.A dugattyúra egy m=6,24 kg tömegű vashengert helyezünk.Mennyit süllyedt a dugattyú,amikor újra egyensúlyba kerül?A hőmérséklet kezdetben és a végállapotban azonos.A külső légnyomás 100kPa.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Kezdeti állapot:
p₁=100 kPa
V₁= 0,005 m² *0,3 m = 0,0015 m³

Végállapot:
V₂=?
p₂=p₁-`F/A`=p₁-`(m*g)/A`= 10⁵-`(6.24*10)/0.0015`= 58400 Pa

n, R, T = állandó -> pV=állandó

`p₁*V₁`=`p₂*V₂` -> V₂= `(p₁*V₁)/(p₂)` = `10^5*0.0015/58400`= 0,0025 m³

V₂-t elosztod a felülettel, kijön, hogy mennyi a keletkezett új henger magassága.

`l`=`V/A`=`(0.0025 m³)/(0.005 m²)`= 0,514 m =51,4 cm

Eredetileg 30 cm volt a levegőoszlop, most 51,4 cm lett, 21,4 cm-t nőtt. Ennyit süllyedt a dugattyú.
0