Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Történelem, Mátyás, János, és Károly idejében

425
Fogalmakra lenne szükségem: aranyforint, harmincad, szabad királyi város, bányaváros, mezőváros, úriszék, koznemes, kilenced, végvárrendszer, telekkatonasag, kormányzó.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Történelem

Válaszok

2
-aranyforint: Károly Róbert által bevezett új fizetőeszköz firenzei mintára (nevezték liliomos aranyforintnak is, mivel (hűen az Anjou-házhoz) liliommal díszíttette).

-harmincad: regálé, melyet a kereskedőktől szedtek; az áru 1/30 része az államot illette, amennyiben az ország területére léptek.

-szabad királyi városok: olyan városok, melyek mentesültek a királyi adó alól.


-mezővárosok: mezőgazdasággal foglalkozó városok.


-bányavárosok: bányászattal foglalkozó városok.

-úriszék: minden nemes a saját földjén tett igazságot (ide tartozott a pallosjog is, mely szerint a földesúr kivégeztethette jobbágyát, ha úgy ítélte).

- köznemes: a társadalmi ranglétra tetején három rend helyezkedik el: a nemesség, a papság, és a köznemesség, a köznemesség tagja a köznemes, aki vagy szerviens, vagy jobbágy.

-kilenced: a "9. tized", ami a királyi kincstárat illeti.

végvári rendszer: a Török Hódoltság és a Királyi Magyarország határán kiépített vár- és erődrendszer, melynek feladata a török támadások visszaverése volt.

-A telekkatonaság az 1397. évi temesvári országgyűlés határozata alapján Zsigmond király kezdeményezésére létrejött katonaállítási rendszer.

-A kormányzó az ország egy részének vagy egészének politikai-katonai igazgatásával megbízott, az uralkodót képviselő helytartó vagy ideiglenes államfő.
0

Kedves kérdező! Nézd meg a válaszadóhoz írt kommenteket is, mert a kérdésedre adott válaszok hibásak és pontatlanok.
Módosítva: 5 éve
0