Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Algebrai törtek

Főoldal » Középiskola » Matematika
475
Sziasztok!
Kicsit gondom akadt az alábbi törtekkel és örülnék ha valaki segítene bennük :/
Az 5-ös feladatból az összes, valamint a 6-ból az a) b)
Előre is köszönöm! :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
algebra, matek, TÖRTEK
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
5.
a, A nevező ugyanaz, akkor összevonod a számlálókat, de vigyázz, a kivonás miatt lesz olyan előjel, ami megváltozik.

b, legyen a közös nevező abc, ekkor `(b+c)/(abc)` lesz a megoldás.

c, Nevezetes szorzat (a+b)(a-b)= `(a^2-b^2)` lesz a nevező, a számláló a+b+a-b=2a

d, 2x-4=2*(x-2), a közös nevező 2(x+2)(x-2)=`2(x^2-4)`

e, (első nevezőben emeld ki x-et, akkor a nevező lesz x*(x-1), a másikban 2-t és (x+1)-et, ekkor a nevező lesz 2*(x-1)(x+1)

f, elsőben a nevező 2a*(a+3), a másodikban (a+3)(a-3)

6, a, szorozd össze a számlálót a számlálóval, nevezőt a nevezővel `(3a^5)/(15x^6)`
b, a-val tudsz egyszerűsíteni és az első számlálóban emeld ki x-et, akkor ott pedig x-szel tudsz egyszerűsíteni.
0