Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kèmia

Főoldal » Általános iskola » Kémia
2480
1.) Az oldat tömege: 200g
Az oldott anyag tömege: 20g
Az oldószer tömege: ?
Tömegszázalèk: ?
2.) Az oldat tömege: ?
Az oldott anyag tömege: 25g
Az oldószer tömege: 75g
Tömegszázalèk: ?

3.) Az oldat tömege: 70g
Az oldott anyag tömege: ?
Az oldószer tömege: ?
Tömegszázalèk: 20 tömeg %

4.) Az oldat tömege: 450g
Az oldott anyag tömege: ?
Az oldószer tömege: 315g
Tömegszázalèk: ?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

5
Ezzel a képlettel könnyen megoldhatod, de ha nem megy, segítek:
Oldott anyag/oldat(oldószer és oldott anyag egyben) és ezt megszorzod százzal, és kijön a tömegszázalék.
0

Az 1.nél az oldószer 180 gramm, mert az oldat=oldószer + oldott anyag. Ezért kivonod az oldatból az oldott anyagot 200-20=180
A tömegszázalék pedig 10%. Mert ugye oldott anyag/oldat szorozva 100al. 20at elosztod 200al az 0.1, megszorzod 100al az 10 százalék
0

2.esnél. Az oldat ugye oldószer plusz oldott anyag. 25+75=100 g. Tehát az oldatunk 100 grammos.
Tömegszázalék:
25 osztva 100al az 0.25. Ez szorozva 100al(mivel százalék) az 25
0

3. Tömegszázalék 20% ugye, az hogy jöhetett ki?
M/m%= oldott anyag/oldat szorozva 100al.
Nekünk az oldat tömege van meg
X/70g szorozva 100al=20.
X/70=0.2
Szorozzuk mind2 oldalt 70el (ugye ez már csak sima egyenletmegoldás mint mateknál)
X=0.2×70
X=14. Ez az oldott anyag
Oldószert pedig ugy számoljuk, hogy az oldatbol kivonjuk az oldott anyagot, mivel ugye az oldat egyenlő az oldott anyaggal és az oldószerrel
70-14=56
0

4.es
Oldott anyagot ugy hogy kivonjuk az oldatból az oldószert: 450-315=135 g
Ebből pedig a tömegszázalék már egyszerű:
135/450. Szorozva 100al=30%
Remélem mostmár érted.
0