Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia házi feladatban segítenétek?

Főoldal » Középiskola » Kémia
953
FONTOS lenne, ez egy versenyfeladat, de nem értem, csak egy kis segítség kellene hogy hogyan számoljam.ki.
Ha egy 500 köbcentis 24 tömegszázalékos, 1170 kg/köbméter sűrűségű kénsavoldatot kell készíteni. Rendelkezésünkre áll 91 tömegszázalékos, 1,82 g/köbcentiméter sűrűségű kénsavoldat.
A) mekkora térfogatú tömény oldatra van szükség?
B) mennyi az elkészült oldat anyagmennyiség-koncentrációja?

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Kémia, térfogat, anyagmennyiség-koncentráció, tömeg, sűrűség
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
Szóval

Arra ügyelj, hogy a térfogatok nem adódnak össze, de a tömegek igen

Van két kiindulási oldatunk. Az egyiknél minden ismert, a másodiknál nem minden. A keletkezett oldatnál is ismersz mindent.
500 cm³ oldatunk van, ezt a sűrűséggel átszámolod gramm-ra. Ez az oldat tömege. A tömegszázalékkal az oldott anyagot.
A második oldatod térfogata az ismeretlen, ezt kifejezed tömegre, ebből a tömegszázalékkal az oldott anyagot is.

A keletkezett oldatodban összeadod az oldott anyagok tömegét és az oldatok tömegét. A kettő viszonya kifejezi a százalékos összetételüket. Lesz egy egyenleted egy ismeretlennel, ami a kérdés, megoldod.

B, Az anyagmennyiség-koncentráció `(mol)/l` mértékegységű. Ismered a keletkezett oldatod térfogatát és a benne levő oldott anyag tömegét. A tömegből a moláris tömeg ismeretében kiszámolod a mólok számát és ezt vonatkoztatod 1 `dm^3`-re
1

Akkor a részletes megoldás:

Van egy készítendő oldatunk. Ezt ismerjük minden szempontból. Nézzük meg, mi van benne:

A térfogata 500 cm³. Kiszámoljuk a tömegét: m=`\rho*V`= 500·1,17= 585 g.

A kiindulási tömény oldatunk összetétele ismert, csak a mennyisége nem, ezt fogjuk kiszámolni.
Alkalmazzuk a hígítási szabályt:

Kiindulási oldatok: `\sum` (mennyiség · összetétel)=mennyiség·összetétel (keletkezett oldat)

Van x g kénsav oldatunk, ez 91%-os, ehhez hozzáadunk vizet, mégpedig (585-x) g-ot, ami kénsavra nézve 0%-os. A keletkezett oldatunk 585 g és 24%-os.

x·91 + (585-x)·0 = 585·24

Ezt kell x-re megoldani. x=154,3, ennyi gramm a tömény oldatunk. Ezt pedig átszámoljuk térfogatra: `V=m/(\rho)`=154.3/1,82 = 84,8 cm³, ekkora térfogatű tömény kénsavra van szükség.

B,
Az anyagmennyiség-koncentráció azt jelenti, hogy 1 dm³ oldatban hány mol az oldott anyag.
Nekünk van 500 cm³ oldatunk, ennek már kiszámoltuk a tömegét (585 g). Ismerjük az összetételét (24 `m/m %`). Ebből ki tudjuk számolni, hogy hány g oldott anyag van az oldatunkban.
100 g oldatban van 24 g oldott anyag
585 g oldatban van `585/100*24` g oldott anyag ami 140,4 g. Ez hány mol? A kénsav moláris tömege 98 `g/(mol)`.
Ha 1 mol anyag 98 g, akkor 140,4 g anyag `140.4/98` mol, azaz 1,43 mol. Ez tartalmazza 500 cm³ oldat.
1 dm³ oldat ennek a kétszeresét, azaz 2,86 mol kénsavat tartalmaz.

Az elkészült oldat anyagmennyiség-koncentrációja tehát 2,86 `(mol)/(dm³)`.
0